Bezlepkové placky

Když doma dojde bezlepkové pečivo, nesahám po kupovaném rohlíku, ale po tomhle receptu. Je jednoduchý, rychlý (pokud nepočítáme kynutí) a výsledek je podle mě mnohem chutnější než většina hotového bezlepkového pečiva. Placky jsou měkké, voňavé a skvělé jak ke snídani, tak jako příloha k polévce nebo salátu.
Kategorie
  • Přílohy a pečivo
Počet porcí
14 porcí
Doba trvání
90 minut
Vhodné pro

Postup

Příprava psyllia

Do hrnku nasypte 2 lžíce psyllia a zalijte vodou až po okraj (cca 1 hrnek). Dobře promíchejte a nechte chvíli odstát, aby vznikl gel.

Příprava těsta

V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte rozdrobené droždí a majonézu. Nakonec přidejte psylliový gel a zpracujte těsto – nejprve vařečkou v míse, pak rukama na pracovní ploše. Vypracujte nelepivé, hladké těsto a vytvarujte z něj bochánek.

Bochánek vraťte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu.

Tvarování a pečení

Vykynuté těsto rozdělte na 14 menších kousků. Každý trochu podsypejte moukou a vyválejte na placku. Smažte na suché pánvi z obou stran dozlatova – placky by se měly lehce nafukovat a tvořit bublinky.

Tip:

Jakou mouku použijete, nechám na vás. Skvěle funguje klasická směs (např. Jizerka nebo Schär), ale placky jsou výborné i z jednodruhové pohankové mouky

Od Vilmy

Morbi et massa fames ac scelerisque sit commodo dignissim faucibus quisque proin lectus laoreet sem adipiscing sollicitudin erat massa tellus lorem enim aenean phasellus.

O mně

Zadejte e-mail a stáhněte si e-book

20 receptů bez lepku a bez mléka
Ebook

Další recepty

Whether you are a beginner or an experienced yoga

Pohankový koláč s nektarinkami

TypeError: Unsupported operand types: string % int
TypeError: Unsupported operand types: string % int

Kynutá buchta s meruňkami a drobenkou

100 minut
12 porcí

Melounový sorbet s mátou

10 minut
12 porcí

Pečené zelí s těstovinami, cibulkou a uzeným

40 minut
5 porcí

koblížky s jablkem a rybízem

120 minut
16 porcí

Drobenkový koláč s rybízem

40 minut
8 porcí

Dýňová polévka z hokaida

20 minut
3 porce
Zobrazit všechny recepty