Příprava psyllia
Do hrnku nasypte 2 lžíce psyllia a zalijte vodou až po okraj (cca 1 hrnek). Dobře promíchejte a nechte chvíli odstát, aby vznikl gel.
Příprava těsta
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte rozdrobené droždí a majonézu. Nakonec přidejte psylliový gel a zpracujte těsto – nejprve vařečkou v míse, pak rukama na pracovní ploše. Vypracujte nelepivé, hladké těsto a vytvarujte z něj bochánek.
Bochánek vraťte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu.
Tvarování a pečení
Vykynuté těsto rozdělte na 14 menších kousků. Každý trochu podsypejte moukou a vyválejte na placku. Smažte na suché pánvi z obou stran dozlatova – placky by se měly lehce nafukovat a tvořit bublinky.
Tip:
Jakou mouku použijete, nechám na vás. Skvěle funguje klasická směs (např. Jizerka nebo Schär), ale placky jsou výborné i z jednodruhové pohankové mouky









