Příprava těsta
V míse smíchejte bezlepkovou mouku, kokosovou mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Přidejte povolený rostlinný tuk (ne zcela rozpuštěný ani příliš tuhý) a rukama vypracujte drobenku. Zhruba jeden hrnek drobenky si dejte stranou – použijete ji na posypání koláče. Zbytek drobenky poslouží jako základ koláče.
Ovocná náplň
Rybíz dejte do menšího kastrůlku, přidejte citronovou šťávu a krátce povařte (2–3 minuty). Mezitím v misce smíchejte škrob s cukrem. Přisypte k rybízu a vařte, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte z plotny.
Sestavení koláče
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si dortovou formu (ideálně s oddělitelným dnem), kterou vyložte pečicím papírem. Většinu drobenky rovnoměrně nasypte do formy a rukou přitlačte, aby vznikl pevný základ. Na něj nalijte ovocnou náplň a povrch posypte zbylou drobenkou.
Pečení
Koláč pečte přibližně 20 minut dozlatova. Nechte mírně vychladnout a poté podávejte.
Tip: Koláč můžete připravit i s jiným ovocem, například s meruňkami, borůvkami nebo švestkami – vždy podle sezóny.










